SEO

SEO Kontrol Listesi

SEO kontrol listesi, web sitenizi yayına hazır hale getirdikten sonra temel SEO eksikliklerini test edebilmeniz için oluşturuldu. SEO uyumlu bir web sitesinde olması gereken temel özellikleri SEO kontrol listesinde bulabilirsiniz.

Ticari web siteleri başta olmak üzere, günümüzde arama motoru sıralamaları hepimiz için çok önemli. Bir web siteniz var, içeriklerinizin harika olduğunu düşünüyorsunuz, gelecek planlarınız içerisinde sitenizden gelir elde etmek yer alıyor; veya işletmenize yeni müşteriler kazandırma gerekliliği artık kritik önem arz etmeye başladı, web sitenizin durumu pek iç açıcı değil, haliyle insanlar sitenizi ziyaret etmiyor, bir çözüme ihtiyacınız olduğu için de şu an bu yazıyı inceliyorsunuz. O halde işinize yarayacak, güncel ve denenmiş SEO teknikleri ile SEO kontrol listesi size yardımcı olabilir.

Site hızını en iyi seviyeye getirin

Dünyanın öbür ucuna milisaniyelerle ölçülen sürelerde verilerin aktarılması, üç günlük yola ihtiyacı olan bir mektubun, nefes alıp verinceye kadar gideceği yere ulaşması bizleri hıza alıştırdı ve hepimiz içeriklere mümkün olan en kısa sürede ulaşmayı istiyoruz.

Arama motorları da, bilhassa 2017-2018 dönemi itibariyle yaygınlaşan yapay zeka etkisiyle insandan çok farklı düşünmüyor. Bu nedenle kullanıcılara ve arama motorlarına istediklerini vermeli, yayınladığımız web sitelerinin boyutunu küçültmeli, gzip, brotli gibi sıkıştırma teknikleri kullanmalı, sorgu sayısını azaltmalı, haliyle ziyaretçilere hızlı ulaşan siteler olmasını sağlamalıyız. (Sitenizde gzip sıkıştırmasının çalışıp çalışmadığını https://varvy.com/tools/gzip/ adresinden test edebilirsiniz. Eğer brotli kullanıyorsanız, sıkıştırmanın aktif olup olmadığını https://tools.keycdn.com/brotli-test adresindeki araçla kontrol edebilirsiniz.)

Hız konusu çoğu zaman sadece sorgu sayılarını azaltarak veya daha küçük boyutlu görseller-kodlar kullanarak neticelendirilemiyor. Sunucu tarafında yapılması gereken iyileştirmeler, bazı web sitelerinde ön bellek (cache) servislerinin aktif edilmesi gibi ilave çalışmalar da gerekli.

Siteniz mobil uyumlu olmalı

Mobil internet kullanıcı sayısı, her sene daha da yükselerek bilgisayardan internete giren kullanıcıları geride bıraktı. Web siteniz bilgisayarda çok şık bir tasarıma sahip ve kullanışlı olabilir. Fakat mobil cihazlardan sitenize giren ve sayısı bilgisayardan girenlere göre daha fazla olan ziyaretçilere bir an önce kullanışlı-şık bir site ulaştırmalısınız.

Mobil telefon kullanan insanlar

Mobil uyumlu site deyince aklınıza farklı subdomain altında (örn: m.site.com) sadece mobil cihazlarda görüntülenen versiyon gelmemeli. Responsive tabir edilen ve ziyaretçinin ekran çözünürlüğüne göre ölçüleri-tasarım stili değişen bir site oluşturmalı, bununla birlikte, mobilde ve bilgisayar sürümünde aynı içerikleri sunmalısınız. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr adresindeki araçla kolayca kontrol edebilirsiniz.

SSL = Güvenli olmalı, güvenli görünmelisiniz

Web sitesiyle ziyaretçi arasındaki bağlantının şifreli olmasını sağlayan SSL, tarayıcıya gönderilen veya ziyaretçinin siteye gönderdiği bütün veriyi şifreliyor. Yani tarayıcıda güvenli yazsın, adres çubuğu yeşil olsun gibi süslü şeylerin çok ötesinde bir görevi var. Aynı zamanda ziyaretçinin gerçekten adres çubuğunda yazan siteye girdiğinden emin olmasını sağlıyor.

2017-2018 dönemi içerisinde arama motoru sıralamalarında çok etkisi görünmese de, SEO kontrol listesinde olması önemli, çünkü SEO biraz da yenilik demek. Yeni web teknolojileriyle yayınlanan, harika bir kullanıcı deneyimi ve eşsiz içerikler sunan, görsel olarak kusursuz bir sitenin arama sonuçlarında yükselmesi olağan karşılanıyor.

Etkileyici başlıklar ve açıklamalar kullanın

Siteniz arama yapan kullanıcılara kendini iyi anlatmalı. Arama sonuçlarında sitenizin adresi, başlık (title tag), açıklama (description) veya içerikten arama terimiyle alakalı bir bölüm gösteriliyor. İçerik kısmını atlıyorum, çünkü harikulade ve kullanıcıya faydalı bilgi veren bir içerik oluşturmak SEO’nun ilk kuralı.

Harfler

Başlık (title); Arama sonuç sayfasında ilk göze çarpan bölüm sitenizin başlığı. Etkileyici, içerisinde akıllıca kullanılmış anahtar kelimelerin yer aldığı ve kullanıcıda merak uyandıran bir başlık seçimi, sizi diğer sonuçlardan farklı gösterecek ve sitenizin ziyaret edilme şansını arttıracaktır.

Açıklama (description); Açıklama bölümü için, içeriğinizle ilgili kısa bir özet oluşturmalı, başlıkta da olduğu gibi anahtar kelimelerinizi kullanmalısınız. Burada mühim olan, kullanıcının ilgisini çekecek ve tıklamasını sağlayacak harekete geçirici metinler yayınlamak. Ard arda anahtar kelimeler kullanıp spam yapmamalısınız. Hem kullanıcılara güven vermiyor, hem de arama motorları hoş karşılamıyor.

WordPress için özel madde: SEO uyumlu tema

Eğer siteniz WordPress ise bazen işinize yaramayacak birçok modül sayfa yüklenirken kullanıcıya gönderiliyor ve bu da hem site hızını olumsuz etkiliyor hem de ortaya karışık bir kod ve sayfa görüntüsü çıkıyor. Bunun önüne geçmek için WordPress sitenizde SEO uyumlu WordPress temalarından birini kullanmanızı öneririm. https://www.uzaymedya.com/seo-uyumlu-wordpress-temalar/

Taranabilir, erişilebilir URL’ler

Arama motoru botlarının bir sayfaya girebilmesi, kolayca diğer sayfalara ulaşabilmesi için iç bağlantılar (link) büyük önem taşıyor. İç linklemenin de anlaşılabilir adreslerden ve başlıklardan oluşması önemli bir SEO kuralı.

URL

Ulaşılmasını istediğini bir sayfanız varsa ve arama motorlarında iyi sıralamalar elde etmek istiyorsanız bu sayfanın sitenizde görünen bir yerde bağlantılarının bulunması gerekiyor. Bu aşamayı geçtikten sonra ise yine bir başka önemli nokta link yapısının anlaşılabilir olması. Hem kullanıcılar, hem de arama motorları için anlamlı URL’ler kullanmanız faydalı olacaktır.

Bir örnekle açıklayalım;
Bazı sitelerde standart link yapısı olarak https://www.uzaymedya.com/?p=2058 gibi bağlantılar kullanılmaktadır. Bunun yerine https://www.uzaymedya.com/seo-kontrol-listesi/ gibi bir bağlantı kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Anahtar kelime araştırması

Arama yapanların kullandıkları kelimeleri ve cümleleri bilmeniz veya ortaya çıkarmamız gerekiyor. Anahtar kelime araştırması ile ilgili detaylı yazıyı https://www.mehmetdenizer.com/anahtar-kelime-arastirmasi/ adresinde bulabilirsiniz. Web sitenizinde yayınladığınız içeriklerdeki terimler, hedef kitlenizin arama terimleriyle uyumlu olmalı.

İçerik

İçerik kalitesine odaklanın

Yayınladığınız içeriklerin konunun uzmanları taradından oluşturulmuş olması SEO için kritik öneme sahiptir. Örneğin Google 2018-2019 senesinde yaptığı güncellemelerde finans ve sağlık sektörü için yetkinliğini ispatlayamamış web sitelerini arama sonuçlarında geri plana attı veya tamamen sonuçlardan kaldırdı. Hangi sektörde olursanız olun alanınızdaki bilgi birikiminizi doğru aktarmak iyice önem kazandı.

Sitenizden söz ettirin, marka olun

Sektöre ve hedef kitleye göre değişiklik gösterse de internetteki varlığınızı sağlamlaştırmanız, bütün mecralarda yer almanız (sosyal medya, SEM, SEO, haberler, basın bültenleri) marka bilinirliğinizi üst seviyeye taşıyacaktır. Bilindik markaların satış yapması diğerlerine göre daha kolaydır, bu nedenle marka bilinirliğine yatırım yapmanız SEO için fayda sağlamanın yanında, satışlarınızı da kolaylaştıracaktır.

Başa dön tuşu