Blog

TV Bağımlılığı Nedir?

Şimdi sorsalar televizyon izliyor musunuz diye, çoğumuz “ben izlemiyorum, izlesem de sadece belgesellere bakıyorum arada sırada” diyecektir. Acaba televizyon bağımlısı olduğunu itiraf eden kaç kişi çıkacak aramızdan?

Bir an için hayal edelim birlikte, az sonra televizyon bozulsa ne yaparsınız? Bunun farkında bile olmayacaklar aramızdan ayrılsın, kalanlar ne yapar? Bazılarımız hemen internetten televizyon yayınlarını araştırır öyle değil mi? Diyelim ki bu da imkansız, en çok neyi özlersiniz? En sevdiğiniz dizilerde ne olacağını mı, reality show’lardaki kavgaları mı, yoksa gerçekten sadece haberleri ve belgeselleri mi?

Aslında televizyon tahminimizden çok daha derin etkiliyor sosyal yaşantımızı. “Niçin televizyon izliyorsunuz?” sorusuyla karşılaştığımızda, kendimizce haklı gerekçeler ortaya atmamız da bu nedenle değil mi.. Mesela hayal dünyamızı geliştiriyor diyebiliriz, milyonlarca kişinin aynı konu etrafında toplanmasına neden oluyor diyebiliriz, hoşça vakit geçiriyoruz diyebiliriz, ya da merak ettiğimiz sorulara yanıt buluyoruz diyenlerimiz de olur.

1- Televizyon hep popüler
Günümüzde bilgiye ulaşmak artık çok kolay. İnternet, sosyal medya, akıllı telefonlar.. Ama televizyon, bütün bunlardan apayrı bir yerde. Sosyal medyadaki bilgi kirliliği düşünülürse, televizyondaki haberlerin süzgeçten geçmiş ve doğrulanmış hali hâlâ bir çoğumuz için çok değerli. Eski tabirle “ajansları” dinleyen büyüklere hemen hemen her evde rastlamak mümkün. Dolayısıyla diğer iletişim olanakları ne kadar çeşitli olursa olsun, güncel haberleri almak için televizyon en popüler araçlardan biri. Evde, dükkanlarda, alışveriş merkezlerinde, otobüslerde, hemen her yerde televizyon var.

tv kumandası

 

2- Televizyon programları insanları bir araya getiriyor
70’li yıllarda olduğu gibi, televizyon izlemek için bütün komşuların bir araya gelmesi şeklinde değil elbette ama, günümüzde televizyon sayesinde bir araya gelen insanlar yine de var. Örneğin, reytingi yüksek dizilerin olduğu akşamlar, Twitter‘da tek bir “hashtag” çevresinde milyonlar toplanmıyor mu!

3- Televizyondan bir şeyler öğrenmek mümkün
Buna inanmayacaksınız belki ama, televizyondan enteresan şeyler öğrenebiliyoruz. Güncel olaylar, farklı kültürler, insan ilişkileri, yemek tarifleri, hava durumu, yol durumu..

4- Bazı televizyon programları gerçekten de iyi sonuçlar doğuruyor
Özellikle doğal afet zamanlarında, sosyal kriz dönemlerinde televizyondan yapılan çağrılar bir anda milyonlara ulaşarak, kısa sürede sonuç alınmasını sağlıyor. Deprem zamanlarını hatırlayın, bağış toplanmasında televizyonun ne kadar çok katkısı olmuştu! Zaman zaman yapılan burs toplama amaçlı programlar, kim bilir kaç çocuğun geleceğini kurtarmıştır..

5- Televizyon olmadan sporun anlamı kalmaz
İçimizden bazıları bundan hiç hoşlanmasa da şu bir gerçek ki, profesyonel spor karşılaşmaları televizyondan yayınlanıp milyonlara ulaşmasa, bu kadar gündemde olabilir mi? Dünyadaki milyonlarca insan, haftalık maçlar haricinde olimpiyat oyunlarını izleyerek, hem hoşça vakit geçiriyor; hem de farkında olmadan başarılı insanların hayatlarından ilham alıyor.

6- Televizyon dünyası, ekonomiye katkı sunar
Milyonlarca insan televizyon dünyasında çalışıyor. Bunun haricinde bir çoğumuz hoşlanmasak ta, televizyonda yayınlanan reklamlar, ticari hayata dinamizm getiriyor.

7- Televizyonlar artık çok fonksiyonlu
Üç boyutlu olanlar, programları kaydedenler, internete bağlanıp interaktif ortam sağlayanlar, büyük ekranlar, artan görüntü kalitesi, çoklu ekranlar sayesinde tüplü televizyonlardan günümüze kadar geçen sürede çok şey değişti. Dijital çağın televizyonları, artık sosyal izleyicilik deneyimi yaşatıyor. Hal böyle olunca yeni kuşağı da kendine bağlamayı haliyle başarıyor.

Bu yazıyı sonuna kadar okuyanlar için sorumuzu tekrar edelim:

Sahi içimizde kimler televizyon bağımlısıydı?

Başa dön tuşu